Wat zijn Tapas?

 

Tapas

Een tapa is de aanduiding voor een Spaans aperitiefhapje. Traditioneel is een tapa een eetlustopwekkend hapje dat in Spaanse cafés bij een alcoholhoudend drankje (bier, wijn, sherry) wordt genuttigd. Het woord 'tapa' is afgeleid van het Spaanse werkwoord 'tapar'.

 

Het eten van Tapas kent ook een sociale functie. Veelal wordt er in Tapas bars en restaurants onder het genot van een groot assortiment van lekkere kleine hapjes even bijgepraat met mensen uit de buurt, vaak geserveerd met een glas bier, wijn of sherry. Vaak zijn de tapas streekgebonden en kent iedere streek zijn eigen specialisaties.

 

De Spanjaarden waarderen de Tapas voornamelijk om hun versheid en diversiteit, en het vervaardigen van een zeer smakelijk hapje uit relatief eenvoudige ingredienten is er tot kunst verheven. Zoals wij in Nederland bij de snelle trek bijvoorbeeld een stukje kaas op wat bitterballen of vlammetjes serveren, zo wordt in Spanje bijvoorbeeld calamares, chorizo, pinchos en gevulde champignons gegeten.